Het is heet! Zo houd je je kat veilig en koel
Zomerse temperaturen zijn heerlijk voor een dagje strand, maar voor onze katten kunnen ze al snel gevaarlijk worden. Katten kunnen hun warmte namelijk maar beperkt kwijt, en raken sneller oververhit dan veel mensen denken. In deze blog lees je hoe je jouw kat comfortabel en veilig de zomer door helpt.
Hoe ervaren katten hitte?
Katten zweten niet zoals wij dat doen. Ze hebben alleen zweetkliertjes in hun pootjes en moeten het verder hebben van gedragsaanpassingen, zoals zichzelf wassen en rustig blijven liggen. Dat werkt prima bij milde warmte, maar als het buiten echt heet wordt, kan de lichaamstemperatuur snel te hoog oplopen.
Oververhitting
Oververhitting komt sneller voor dan je denkt, zeker bij windstil of benauwd weer. Het is dan ook belangrijk om de signalen van hittestress op tijd te herkennen:
- Hijgen, vaak met open bek
- Sloom of juist rusteloos gedrag
- Overmatig kwijlen
- Rode of bleke slijmvliezen
- Vochtige pootafdrukken op gladde oppervlakken
- Braken of diarree
- Wankel lopen of omvallen
Zie je meerdere van deze signalen? Handel dan direct en neem contact op met je dierenarts.
Hieronder tips op dit te voorkomen:
Zorg voor voldoende vocht
Tijdens warme dagen is voldoende drinken essentieel. Maar katten zijn van nature geen grote drinkers, dus een beetje hulp is welkom:
- Zorg voor meerdere drinkpunten. Plaats kommen of een fontein op verschillende verdiepingen in huis en op meer dan 2 meter afstand van voerbakjes.
- Gebruik diepe, smalle bakken om verdamping beter te gaan en ververs het water dagelijks.
- Stromend water kan katten nét dat extra zetje geven om meer te drinken, al verschilt dat wel per kat.
- Roer 2-3 eetlepels lauwwarm water of kattenbouillon door droog- of natvoer.
- Doe wat ijsblokjes in het water of leg losse ijsblokjes op een gladde vloer. Zo zorg je voor verkoeling en verrijking!
Koele schuilplekken
Katten zoek uit zichzelf de koelste plek in huis op. Toch kun je ze daarbij helpen met wat slimme aanpassingen:
- Laat deuren naar badkamers of tegelvloeren open.
- Houd gordijnen of rolluiken gesloten tijdens de heetste uren van de dag.
- Zet een ventilator aan op de zachtste stand. Zorg wel dat de kat zelf kan kiezen of hij wel of niet in de luchtstroom gaat liggen en let op snoeren.
- Komt je kat buiten? Zorg dan voor schaduw door het neerzetten van een parasol of andere afgeschutte schaduwplek. Zorg ook voor een bak vers water buiten.
- Leg een koelmat neer of wikkel een bevroren waterfles in een handdoek.
Vacht- en huidverzorging
Een goed verzorgde vacht helpt je kat om koel te blijven, maar verkeerd scheren of trimmen kan juist averechts werken:
- Dagelijks borstelen met een slickerborstel verwijdert losse ondervacht en bevordert luchtcirculatie bij lang- en kortharige katten. Let wel goed op tekenen van irritatie of stress, want dit kan ook teveel van het goede zijn als het erg warm is.
- Vermijd kaalscheren, dit helpt niet tegen de hitte. De vacht functioneert namelijk ook als zonwering. Trim alleen klit- of probleemzones.
- Witte, dunbehaarde of roze neusjes of oren? Smeer een diervriendelijke zonnebrand zonder zinkoxide of salicylaten op neus en oorranden. Gebruik nooit menselijke zonnebrand, ingrediënten daarvan kunnen giftig zijn.
Overige
Tot slot nog wat extra tips:
- Plan intensief spel, training of autoritten in de koele ochtend of late avond
- Een stilstaande auto warmt in 10 minuten sneller op dan de buitentemperatuur. Laat je kat dus nooit achter in de auto, ook niet heel even!
Een paar simpele aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken voor het welzijn van je kat op warme dagen. Begin op tijd met maatregelen en vertrouw op je gevoel als je kat zich anders gedraagt dan normaal. Heb je vragen of wil je advies op maat? Neem dan gerust contact op!

